Eh, macamana pulak boleh terancang ke JAKARTA??

sambutan merdeka pulak tu bersambung dengan cuti Raya Aidiladha.. ­čÖé

ok masih tak terlambat lagi, cik misi nak ucap selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua

umat islam di dunia.. fullstop.

ok bagi korang ceyyy korang haa.. bagi chance la cik misi cakap KEyL.. huhu

apa yang korang faham maksud Korban atau pengorbanan?

ya.. mungkin ada yang boleh sharing sharing is caring kannn..:)

Ok, biar cik misi share sikit berkaitan dengan “pengorbanan” ni..

Dalam kehidupan kita yang mengikuti era zaman kegemilangan.. ada banyak cara

yang boleh kita buat. Ada yang korbankan hasil titik peluhnya ke fakir miskin.

contohnya mengorbankan binatang Al an’am, yang bermaksud binatang yang mempunyai 4kaki

Ayam tak boleh tau!heee.. ok dan di agih-agihkan dagingnya kepada orang miskin.. ataupun niatnya bersedekahlah

ATAU

Korban dari segi Masa, Wang, dan lain-lain termasuk jiwa raga juga dinamakan “pengorbanan”

contohnya tak dapat balik Raya, kena kerja!hehe.. Haa tu satu “pengorbanan” buat dia.. tapi kali ini,

cik misi nak spend time dengan anak-anak dan suami.. maklumlah jadi student ni sibuk dan susah

kadang untuk luang masa dengan famili. Time nak exam lagi tak tahu ke hala anak kat mana buat apa..adess

ok so cuti pendek ni belanja anak-anak naik flight then pi berjalan.. to JAKARTA.

Actually, kakak alisha dh bersuara banyak kali nak naik “kapal tibang mama” amboih kau, kerlas nak nak kapal tibang..

so, ada satu masa mama pun bukak Traveloka.com and book tiket! total : rm1000+

mudah booking dengan traveloka ni.. korang boleh cuba hokey press kt link biru tu..

Cik misi tak ambil kat mana-mana tour pun.. benda boleh jimat kan.. ngomongnya bahasa indon tu

GAMPANG BANGETTT!! hee:p

untuk Hotel pulak, cik misi pilih Booking.com , senang, mudah , jimat dengan sepantas kilat~

selalunya cik misi akan tengok review bagi hotel nak book tu.. penting untuk keselesaan masa menginap nanti tau

tempat sekeliling, suasana, kebersihan dan paling penting “MAKANAN YANG SEDAPPPP”!!

kihkihkih.. emang dasar menternak lemak kau nih!

Dah tiba tangga 31 ogos 2017, bermula penerbangan kami ke JAKARTA pada jam 7.40am .

Kami dah ade di KLIA pada jam 5pagi. selesai check in hampir 2jam . Flight kami delay 2jam kononnya operational problem..

dah nak tunggu sampai jam 9.30pagi baru nak gerak.. breakfast then selesakan anak-anak.. then tunggu flight dah ade tapi krew dan pilot tak sampai lagiiiii!!!!

memang dah menyirap darah, penumpang lain pun marah-marah, majoriti orang indonesia sebab nak balik raya!

sangat tak bertanggungjawab si LION ye.. Pilot dan krew tanpa rasa bersalah lenggang lenguk kangkung acah lawa sangat kau! dan kena maki alasan sampai lambat di KL semalam tidur kena cukup.. BULLShit kau pak pilot~

Bagitahu awal2 kan senang, pukul 11 pagi baru mula depart, sampai di JAKARTA dah pukul 1pm.

Disana sorenya cepat bukkk, jam 6 sudah gelap.. lagi 5jam mau gi mana sihhh..

udah ibuk pun pusing kali naiknya flight, gi mana mau liburan.. waduh deyh..

anak-anakkan sudah capek nungguin kelamaan di airport Malaysia.. udah biar mama aja nangkap gambarin.. langsung aja check in hotel..

ok sebelum lupa, di JAKARTA, tiada taksi yang boleh kita berpakejan dengan dia.. hanya ada grab car, taksi meter..

so aku nak share dengan korang, Nombor hape pak Henry, dia baik banget, mobile nya baru.. selesa bangettt.. kaya orang kaya pintunya otomatikkk.. korang boleh call nombor ni direct ke dia.. tambangnya murah kalinya boleh hematttt..(JIMAT)

Tu pun hari ke dua baru ketemu sama pak henry, masa mau check in di hotel. Jumpa grab car ntah hapa2, bawak mobile sambil tekannya phone.. 500,000 rupiah untuk 5jam.. mahal sihh..kerna jalan mecet(JEM).. udah terusan aja ke hotelnya..

untuk Hotel, cik misi offer korang duduk di MANGGA DUA, area ANCOL sebab dekat dengan pusat liburan sama MAll. ke airport juga dekat.. jangan kayak aku, duduk nya di BEKASI, mau ke tempat liburan waduh dekat 1 jam jadinyaaa..

Tapi ngak apa2 jugak bagus di BEKASI ya.. Hotelnya cantek sama staffnya baikkkk..

keliling hotel AMAROOSSA GRANDE, BEKASI adanya MALL.. Malam first day tu kami lepak Giant EXTRA MAll sebelahan dengan Hotel je.. sambil dengar takbir RAYA.. konon shopping RAYA la tu..

bilang sama pak HENRY, orang INDO sukanya ke MALL, shoppin, bawak pacar jalan2, duduk nyantai.. waduh ngak tahu kenapa banyak mall sihhh.. uangnya boleh habis kayak gini!

Hari keduanya, kami di bawa sama pak henry ke ANCOL, tempat liburan kayak Genting Highlands tapi ngak sejuk panasss sekali.. untungnya waktu aku pergi cuaca enak sekali, ngak panas ngak redup.. Pak henry bilang bawa airnya jadi hemat lagi makanan ama minuman dalam taman liburan itu mahal bukk.. baik pak hee^^p

Jam 945am kami gerak langsung lepas makan pagi di Hotel. Awal pulak Pak Henry datang.. bagus kami suka servis dia. Dah tu sampai di ANCOL, dari Hotel 40min macam tu..Alhamdulillah tak mecat lagi tu.. ok sampai di pintu gerbang ANCOL wajib bayar mobile dengan jumlah orang. pak Henry bila dia ngak bayar kerna Taman Liburan udah pakatan sama grab car.. cuma perlu bayar mobile nya.. 25000 rupiah + total orang = 100,000 rupiah.

Kami minta pak Henry langsung hantar ke SEAWORLD , sama macam AQUA KLCC tapi di Malaysia jauh lebih gedek (BESAR). tiket masuk ke seaworld saja 115000 rupiah. untuk join persembahan dolphin 235000 gitu. aku amik biasa aja.. udah lihat dolphin di Korea. sama aja ;p

Dalam Taman ANCOL ada bus gratis (FREE) ada dua bus yang boleh bawa ke tempat yang kita nak kunjung. sebab tamannya besar ada pintu timur , barat , utara selatan macamtu.  menurut Pak Henry dalam Taman ANCOL ade money changer. tapi tanya staff kat situ tak ade.. so korang yang nak ke sana siap siapin nukar uang yaa..

Dah puas pusing dalam seaworld, kami makan kejap di kawasan tu ade foodcourt.. korang kena cuba COLUMBUS FRIED CHICKEN.. sedap woo.. berebut makan 4 beranak..^^p

Dalam Taman ANCOL ni yang besar sekali  Taman Tema Air la.. so if korang nak bermandi mand boleh lah.. tiket tak survey pun pasal memang tak nak bermandian lagipun Raya Haji kan..  udah siapin makai baju kurungnya.. hehehe.. kami pilih untuk naik GONDOLA!! atau di kenali Cabel Car~~

60,000 rupiah/pax.. so total rp180,000.. best jugak naik gondola ni sebab lalu kot taman tema air, lepas tu panjang la jugak sampai melintasi tepi laut.. dapat tengok ade orang bermandi mandi di laut jugak.. dapayt tengok orang jerit-jerit naik roller coaster~~ aiyoo hang bagi sejuta pun aku tak mau naik daa~~

kira dah penat ke sana ke sini naik pulak GONDOLA ni mau lena dah la lama jugak dengan angin sepoi-sepoi bahasa.. gi mana mau pusing sampai jam 5 petang kayak gini.. jam 2petang udah habisin dipusingnya.. Yela aku takde nya nak naik benda alah pusing-pusing ka melambung sana sini tu… buat habis duit je.. karang mabuk dapat muntah dapat.. sapa nak jaga anak aku!hehe emo pulak~

Turun je kami naik bus GRATIS tu.. ke DUFAN, singkatan bagi tempat namanya DUNIA FANTASI.. Orang INDO kan penuh cerita dunia Fantasi.. “Dunia hanyalah dunia impian” time cuti sekolah mesti ade si ikan emas la, gergasi Tua la.. macam-macam aku pun tak ingat dah tajuk^^D

Ambik gambar jela, nak masuk pun semua dah bebal ngantok.. tunggu la depa ni besaq sikit kita datang lagi.. Tapi tiket weekdays 200,000/pax weekend 295,000 masa aku pi tu ulang tahun DUFAN ke 32tahun.. so mesti meriah kan.. nak buat macamana anak lagi penting..

Husben aku pi call Pak Henry di kaunter informasi.. GRATIS aja pokkk.. Plannya lepas ke TAMAN ANCOL nak ke TOWN nak bergambor dengan MONAS, tapi dah tidur dah masing-masing dalam kereta.. CAPEK BANGET la tu.. air-cond lagi.. tak dan keluar pagar dah lelap alisha and fattah.

Pak Henry kesian kat aku dia bawak pusing je , janji dapat tengok.. insyaALLAH duit beranak pinak boleh lah datang lagi.. hikhikhikhik.. MASJID ISTIQLAL.. masjid tertua.. besar kebetulan RAYA .. Ramai beratur tunggunya SAPI (LEMBU)

Dah puas rehat tidur, malam bergerak pulak ke Mal Metropolitian, depan dengan Hotel je seberang sana.. besar mallnya ada TAMAN FANTASI di LANTAI 3. Ape lagi.. naik pusing-pusing. pasal dari Hotel nampak cantik ja.. nampak bandar BEKASI..

happy la tu japg lepas pusing pening..hihihi.. dah setel bab main-main kita makan-makan la pulak deh..

try la STEAK 21 di lantai 2.. enak jugak.. yang best steak dia  murah-murah.. if nak makan steak WAGYU pun tak semahal aku makan kat MEnate.. rm200 okey.. daging dia lembut macam kapas.. makan tak rasa apa weiii..

Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati.. balik lena teruih~

Esok flight 7petang.. pukul 3petang kena gerak, takut mecat.. lepas breakfast. bawak la anak-anak mandi pool. ok jugak la dengan price Hotel sekali breakfast semua tak sampai rm400/2 malam.  Then check out 130petang gi lunch kat SOLARIA kat giant mall.. sedap ada macam-macam makanan. dah tunggu pak Henry untuk ke airport.

Tak puas sebenarnya pusing jakarta ni.. InsyaAllah nanti datang lagi yukk.. nak ke bandung pun dalam 4jam sampai.. ┬áudah ada highway gitu kata Pak Henry yaaa…mungkin next trip boleh stay lama sikit kat JAKARTA.. bYe2 ketemu lagi ye.. ­čÖé