Month: September 2016

Aku seorang Jururawat~

Aku seorang Jururawat.. Perkerjaan yang selalu dipandang hina oleh setengah masyarakat.. Sebab apa? Jururawat basuh berak saja, Jururawat kuli doktor , Jururawat itu , Jururawat ini.. Kerja asyik sembang.. Apa hang ingat kami robot ka nak kerja tak bercakap? EntAh la orang zaman sekarang.. Terlalu bijak pandai sehingga fikiran di luar kotak dan jangkaan.. Itu telah lah kn Aku memang ada pasang impian nak berkerja di luar negara.. Bukan apa nak merasa tumpang kuat nak buat kerja.. Seronok tengok kawan-kawan dah pun berkerja kat sana.. Kerja kat malaysia bukan tak seronok.. Cuma banyak tekanan dari orang atasan.. Kerja kadang-kadang lebih masa.. Terkurang masa kena ganti.. Terlebih takde plak orang nak ganti kat hang kan.. Gaji Jururawat kat malaysia antara terendah lah jugak.. Bukan tak bersyukur.. Tapi bila fikir balik kami berkerja dengan nyawa,begitu jugak dengan nyawa kami.. Dan orang tersayang.. Mudah terkena penyakit berjangkit.. Mudah “bawak balik benda yang tak sepatutnya bawak balik”.. Faham-faham jela ye.. Kerja malam 21jam untuk 2hari.. Kadang cuti sehari je.. Dah macam kerja kilang.. Aku rasa kerja kilang pun 4hari kerja malam 3hari cuti.. Terlebih-lebih mengikut seniority.. Hang belajaq tungging terbalik ijazah master phd tapi tak guna pasal dalam Kerajaan hang perlu ikut seniority.. Dah tu apa kelebihan sambung belajaq? Sebagai kepuasan ka? Fikir sendiri la ye.. Setiap tahun ada skt(sasaran kerja tahunan) kena kutip cpd point.. Zaman kegawatan ni, kursus kebanyakan berbayar ye.....

Read More

Review “thai food festivAL” permatang pauh

Trobek balik semalam aku bawak adik-adik ipaq duai ke “thai food festival” di permatang pauh, Pulau pinang.. Betul-betul depan uitm, permatang pauh… Memang majoriti pelajar la kan.. Kali ni aku rasa best sebab banyak pilihAn makanan.. Lagi-lagi gabungan antara Malaysia-Thailand.. So aku rasa banyak gila makanan.. Huhu Apa lagi.. Serbu…?? Dari gerai makanan minuman, kasut baju, tudung, buah-buahan dan serba maneka ada dalam ni.. Besaq kot.. Open air biasa la noh panas skit la.. Saranan takyah la hangpa pakai baju tebai gabai tudung berlilit 18kali tu.. Budak-budak pun pakai simple je kalau tak berpeluh ketiak semua hokey.. Hangpa jangan risau pasal ada kerusi meja boleh makan lepak kat sana.. Semalam memang smpai pukul 11 malam aku masih kat sana.. Hee makan tak habis lagi kan.. Bukan senang nak datang festival macam ni kan.. Hokey meh review balik antara gambaq aku sempat hambik.. Berebut dengan anak pinak hadoiyai.. Ada lagi yang aku tak sempat nak ambik gambaq.. Aiskrim gulung, somtam, rojak buah dan macam-macam lagi lah.. Tapi semuanya alhamdulillah sedap.. Boleh pi lagi lah kot noh.. Karnival makanan thai-malaysia dari 24thSeptember – 2nd oktober, bermula seawal 9pagi.. Haa duduk hang dari pagi ke malam..hehehe.. Ok lah nak pi masak cucuq cempedak beli semalam kat karnival.. Kapkunkap sawadikap.. Keluar kot pintu masuk kot tingkap..??  ...

Read More

Happy birthday to me…!

Alhamdulillah aku di panjang kan umur sehingga 26tahun genap pada 18hb September 2016.. Terima kasih kepada emak yang melahirkan dan membesarkan aku.. Tak lupa jugak buat abahku terchinta! ? Bagi aku sepanjang 26tahun aku bersyukur ke hadrat ilahi dengan kehadiran kekasih hati sehidup semati insyaAllah.. Aminnn.. Hehe.. Sepasang cahayamata yang kuit miut.. Comel lotey sempurna sifat.. Keluarga suami yang sangat ohsem even berlainan bangsa dan agama.. Kami hidup secara harmoni.. Alhamdulillah syukur.. Kalau sampai Kuantan memang tak sah kalau tak makan kat Restoran Megaview Hotel.. Betul-betul bersebelahan dengan laut.. Lepas makan kenyang-kenyang hirup udara segar laut kan.. Bestnyee.. Hanya di Kuantan dapat hidangan saiz besar macam ni dengan harga rm128++ berbaloi kan? Jika singgah ke Kuantan boleh la hangpa mai merasa naaa.. Layanan waiter memang hemsom dan 1st kelas gitu.. Kalau bulan September memang kami akan sambut sekali.. Pak mertua 15hb dan aku 18hb.. Hehe.. Tu boleh kata satu kepala jugak la perangai kami.. Tapi muka bula senyum ala manis..hahaha.. Terima kasih adik ipar belikan kami kek super sedap! Harap tahun depan akan lebih sedap.. Ngehngehngeh?..Moga tahun depan lebih baik yang akan mendatang ye.. InsyaAllah...

Read More

Thai food festival!!!~

Alhamdulillah semalam dapat jugak aku merasa ke thai food festival nie.. Dah selalu ada kat certain tempat tapi tak pernah nak menyempatkan diri nak join.. Kali ni dapat jugak huhuhu.. Sebab febret hakak makan masam-masam pedas-pedas ni..?Sampai je kat Padang Kota Lama punya meneru orang mai.. Kat Padang Kota Lama memang lama dah ada anak patung beruang hat di viralkan tu kat facebook.. Seekoq beruang melambangkan setiap negara.. Cute kan kat Malaysia boleh ada yang lagu ni.. Aku pn tak lepaskan peluang lah bergambaq.. Tapi tak larat lah kalau nak bergambaq kat setiap beruang.. Jenuh pusing padang lah lagu tu.. Huhuhu Gelemat pun bergambaq jugak lah.. Dah bukan senang nak datang sini kan.. Pastu dah sakan bergambaq kami pun pusing ke deretan gerai.. Ada jual macam-macam.. Dari makanan sehingga ke cenderahati.. Khas dari Thailand.. Haaa Makanan pulak toksah kata la perlbagai.. Dari hujung gerai ada jual roti pisang teh tarik.. Ke tengah sikit aku pi jual somtam dan tomyam.. Ntah malam tu aku tak rasa nak makan tomyam tu even febret aku kot.. Sebab aku tengok memang cair.. Dan takde yang special pun.. Mungkin sebab dah ramai-ramai tu kan.. Jadi jualan pun mungkin tak berapa umph lah! Hee Aku jalan ke tengah sikit lagi, tiba-tiba aku terhenti kat gerai makcik nih.. Ada jual keow teow sup combo.. Aku tengok meggie tu lah yang buat aku berhenti..huhu.. Aku pun ngoder...

Read More

Produk St.Ives best!

Harini aku nak share dengan hangpa produk best! St.Ives… Produk ni dah berzaman tau.. Tak silap aku time aku duk pakai tudung sekolah dengan plastik keras tu lagi.. Hihihi.. Baru sekarang aku cuba dan result dia memang da bomb! Huuu.. Tapi hangpa jangan la pulak cuba sekali nak hakak bertukar jadi uqasha senrose ka.. Putih melepak gebu gabas tu..? Hakak pilih apricot!!! Satu untuk cleanser dan satu lagi scrub.. Lagipun yang tinggal pun dua jenis ni aje.. Sedih mak! Huhu.. Takpe-takpe still boleh buat rawatan kan kat rumah.. Takyah lah selalu nak ke spa kan.. Modal pun serendah rm20 aje untuk setiap satu dan hangpa dah boleh manjakan kulit muka hangpa kt rumah.. Bestkannn..? Haaa dalam bilik mandi pon boleh berwangi-wangian macam kat spa tau.. Rajin dan malas je.. Hihik.. Dengan produk St Ives ni 100% ramuan semulajadi.. So hakak-hakak habang-habang jangan la risau nohh.. Pencuci muka apricot ni sangat la menyegarkan.. Sekali basuh dan lembut je kulit muka tu.. Tambah pulak pencuci muka St Ives ni ada bebola halus tak melukakan kulit muka hangpa.. Lembut dan sejuk.. Umpama cuci dengan buihan sabun ja.. Dah selesai cuci muka boleh la sapu scrub aprikot ni..☺️ Sapu dan gosok di kawasan yang bermasalah.. Jangan la tonyoh kuat-kuat pulak tau.. Kang merah pulak kulit muka hokey.. Hakak suka tonyoh lat hidung.. Kat situ lah tempat kepala putih dan kepala hitam suka nak...

Read More
  • 1
  • 2

September 2016
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

instagram : https://www.instagram.com/nurfatillah/ facebook : http://www.facebook.com/nurfatillah/