Dah habis ‘candle light dinner’ dalam story part 3 timbul pulak kami di Krabi, Thailand pada hari ke 3.. Macam biasa rutin atas kapal cruise ni.. Lepas subuh kami tengok sunrise.. Hurmm nikmatnya kalau hari-hari macam ni kan.. Harini kami  join aktiviti kat deck 10, katanya mengikut jadual yang telah diberi pagi ni ada acara memasak tomyam kung.. Wow.. memang la kena join, pasal nanti lepas chef tu masak mesti bagi rasa.. ermm dap dap dap! hee.. Ada aktiviti mewarna bagi budak-budak.. Pertandingan bawak epal sepasang kekasih la konon… Acara jalan cat-walk la.. Macam-macam lah kan.. Tapi kami tak join.. Dok gelak kat orang je.. Hahaha teruk betul! Aku tengok purata orang dari India ramai.. Tapi yang kaum punjabi tu.. Cakap pun slang-slang kuch-kuch hota hey.. Depa kaya noh mai dari jauh kot.. So, dah puak depa ni ramai kira lagu bollywood tu sentiasa ada la wey.. lagi syiok ooo.. lol!

Dah habis makan baru ingat nak bergambor..huhu ya ampun!

Dah habis makan baru ingat nak bergambor..huhu ya ampun!

DSC_0162

merata ceruk beruk ada cctv tau, jangan nak U jump, i jump sangatt la..!hee

DSC_0165

Setiap level ade sofa mak alah nih..ruangan menunggu lif.. bilik berlambak yang pasti sesat tak kan jatuh ke laut.. tak jumpa bilik call security hokey

DSC_0168

NI ruangan lobi kat bawah.. Ada kedai duty free.. Piano tu selalu ada orang main.. Time aku nak bergambor takde la pulak.. ngulat apo?

DSC_0172

Ape mamat ni cuba buat eak? aku pun lupa.. Hahaha yang pasti pasal kad ler tu.. Ade beli ape-ape ke untuk i? heee (^_^)

Ni pulak tempat budak main.. at the same time macam pusat nurseri jugek la..Kot-kot ade yang bawak anak tu nak jakuzi dengan husben ke.. Boleh la hantar anak kat sini depa jaga.. yang pasti berbayar ye.. =)

Ni pulak tempat budak main.. at the same time macam pusat nurseri jugek la..Kot-kot ade yang bawak anak tu nak jakuzi dengan husben ke.. Boleh la hantar anak kat sini depa jaga.. yang pasti berbayar ye.. =)

Sementara Kapal cruise bergerak pelahan sampai ke port Krabi, Thailand. Kami pun sakan la bergambar.. apa lagi kan nak buat, makan pun dah.. Banyak aktiviti yang boleh buat dalam kapal ni.. Jangan risau anda akan boring ke hape.. Pasal pihak cruise akan pastikan anda tidak akan bosan! heee… Aktiviti banyak, kita yang selalu tak sempat nak join.. hehe.. Hokey sambung, Kapal cruise berlabuh di tengah laut, kami pun tak tahu asebabnya.. Time hakak aku naik dia kata berlabuh di Pulau.. Maybe setiap trip akan berlainan kot.. Bagus jugak en.. Kalau naik 2 3 kali dah tentu tak sama… Kami yang nak ke Port, akan dibawa oleh bot laju.. Sebelum keluar dari kapal kami diberi sticker logo kapal cruise.. Maybe senang nak kesan kalau hilang.. Ramai pulak yang nak ke darat ni.. Ada jugak yang join pakej scuba driving.. Kat phi phi island.. Dekat je.. Tapi berbayar la ye.. Kamu tak rasa nak ber’scuba’ pun.. Nanti lagi gelemat mat lah aku.. husben aku takpe lah habis burn kaler merah terbakar..huhu..

DSC_0173

DSC_0180

time ni ajet ajet lah okey kan.. sekali bot tu speed mau muntah hijau.. hadoiiii

Disebabkan rasa ingin muntah semakin berleluasa, aku pun ngajak husben aku naik.. Open air panas lit lit kot.. lantak la janji hokey!

Disebabkan rasa ingin muntah semakin berleluasa, aku pun ngajak husben aku naik.. Open air panas lit lit kot.. lantak la janji hokey!

asap berkepoi!

DSC_0189

Awan nan biru memecah limit cintaku pada mu.. Cewahhh nak muntah den! haha.. Kami punya pening dan dan hilang bila dapat bergambaq kat atas bot.. Dalam 20minit camtu kami sampai kat perlabuhan bot-bot kecil.. Tanpa toleh ke kiri kanan kami terus ke tempat teksi untuk ke bandar.. Actually sini pun macam-macam pakej ada.. Depa akan bawak pi tengok merata tempat.. Tapi kami request ke mall saja… dan paling penting ke tempat mengisi perut! yeay! Nak senang ambik driver muslim ye..

Taraaa dah sampai!

Taraaa dah sampai!

Nak jugak ambik gambaq kat kapal Navy.. Layan je lah hang bang oi

Nak jugak ambik gambaq kat kapal Navy.. Layan je lah hang bang oi

First soalan aku kat uncle driver teksi tu.. ” What food is famous here?” Jawab uncle tu slumber.. “Mee sup” Dalam hati.. “Haih, sini pun ada mee sup?”.. Okey kita cuba mee sup sini sedap ke tak.. Aku pun teruskan perjalan untuk makan tengahari dulu.. Sampai satu kedai yang uncle teksi ni ‘promote’.. penuh la pulak dah.. Tak dak langsung kerusi meja yang kosong.. Hokey takpa.. Kami suruh ja uncle teksi tu tinggal kami nak membeli belah kawasan situ sebab ada kedai cenderahati.. Kot-kot murah boleh beli kan..

macamni lah suasan kat bandar krabi.. lebih kurang macam pekan kecik kan..

macamni lah suasana kat bandar krabi.. lebih kurang macam pekan kecik kan..

Aku tak tau apa motif beruk tu pegang lampu trafik.. Maybe simbolik krabi ka?Aku pun tak tahu lerr

Aku tak tau apa motif beruk tu pegang lampu trafik..Tapi nampak macam orang zaman batu.. Maybe simbolik krabi ka?Aku pun tak tahu lerr..

hangat lit lit la.. dapat mee sup lega..ahh sedap memang sedap.. Nie mee itik..qeuk quek

hangat lit lit la.. dapat mee sup lega..ahh sedap memang sedap.. Nie mee itik..qeuk quek

Nasi itik jugek,,

Nasi itik jugek.. Awat nampak kurus eh muka you? Pelik nih…haha

krabi -> Crab.. krabi.. oo patut lah krabi.. ikon dia ketam..

krabi -> Crab.. krabi.. oo patut lah krabi.. ikon dia ketam..

Lepas makan kami tak tau nak kemana lagi.. Kami pun bergambarlah dengan ketam ni.. Bak kata uncle teksi ni kalau datang krabi kena ambik gambaq dengan ketam-ketam ni.. Kami pun layan jela.. Penat pun penat.. Kira macam sedekah je kat uncle teksi ni.. Sebab dia pun tak tahu nak bawak kami ke mana dah.. Terus kami mintak hantar  ke boat nak balik kapal.. Aku rasa orang yang ke krabi ni memang datang nak scuba driving.. Jalan pantai.. Maybe next time kami akan ke krabi ikut tours.. Nak tengok tang mana yang best lagi.. Mungkin kami tak sampai tempat yang best kan… Lagipun malam ni ada makan malam untuk semua crew kabin.. So, baik balik awal dan rehat.. =)

Helang ni pulak mai dari Langkawi kot..huhu

Helang ni pulak mai dari Langkawi kot..huhu

bye bye phi phi island!!

bye bye phi phi island!!

Sampai disini saja entry aku pasai Krabi, Thailand.. Bukan apa bagi aku, Pulau pinang pun dah ada pantai dan laut.. Tu aku tak gemor sangat datang jauh-jauh untuk aktiviti air kan.. its ok next time kita jumpa lagi yea.. Maybe ada tempat yang menarik tertarik kau memang Da Bomb! Jom balik Saiyang!