Entry kali ni sesuai untuk parenting..huhu..?sebabnya aku nak share experience aku baru-baru ni.. Terjadi kat my baby boy Al-fattah, sian dia disebabkan oleh lactose intolerance..? Fattah sebelum ni minum susu karihome infants..then sampai 6bulan lebih dekat 7bulan baru aku perasan yang tin putih karihome sampai 6bulan saja.. Tu pun sebab tok laki aku yang alert kan..hee? Dah tu tiba masa untuk bertukar susu karihome 6bulan dan ke atas.. Mula je tukar susu tu fattah minum okey je.. Tapi private part dia jadi kemerah-merahan.. Aku ingat merah biasa, aku tarok bedak iken sikit..makin lama makin teruk pulak..ah sudah.. Pehal ni?? Sedih tengok punggung anak melecet..?

Melecet teruk sedih nak bila basuh berak?

Melecet teruk sedih nak bila basuh berak?

kesian anak aku time ni lama jugak dekat 3 hari.. Aku letak zinc oxide dari hospital pun tak jadi apa.. Dok macam tu jugak.. Lastly aku try krim sodoku..huhu tu tok laki aku panggil..buat malu jek.. “Sudocream” la saiyanggg.. Nie haa gambar rajahnya.. Taraaaa…☺️⭐️

Sodoku la sangat kan..huhu sudocream..harga yang sangat murah dan berbaloi baloi!!

Sodoku la sangat kan..huhu sudocream..harga yang sangat murah dan berbaloi baloi!!

Aku pun mula sapu secara tebal gabai.. Boh je  sapu banyak- banyak baru berkesan.. Bak kata macam sapu cat kat dinding tu.. Baru najis tak menyentuh kulit.. Aku sapu setiap kali tukar pampers.. Alhamdulillah kesan yang menakjubkan selama 2 hari je.. At the same time, aku tukar susu fattah ke infalac non-lactose, dulu fattah pernah minum sebab dia cirit birit.. So aku on balik.. Untuk pengetahuan hampa.. Bila anak start cirit.. Stop bagi susu yang ada lactose hokey.. Sebab usus depa sangat lah halus mulus!?

Taraaaa... Dengan 2hari je merah kemerahan tu dah berkurangan..alhamdulillah mujur ada sudocreAm?

Taraaaa… Dengan 2hari je merah kemerahan tu dah berkurangan..alhamdulillah mujur ada sudocreAm?

Ibu-ibu kat luar sana, jangan risau dan bersedih insyaallah ade penawarnya..huhu.. Mama pn happy punggung fattah dah okey! Aku dan tok laki aku terus ubah susu fattah dari karihome ke infalac A+.. Alhamdulillah sampai sekarang tiada lagi masalah lactose intolerance.. Sebab susu infalac gebus gabas macam karihome o-6bulan tu.. Bukan cakap karihome tak bagus.. Cuma anak aku tak sesuai nak teruskan susu 6bulan ke atas..

 

Terima kasih sudocream.. Pulih kan punggung saya!

Terima kasih sudocream.. Pulih kan punggung saya!

Sudocream ni boleh dapat di farmasi atau baby shop.. Kadang-kadang ada setengah Hospital akan beri sampel kepada ibu yang baru melahirkan anak dalam baby kits.. Selamat mencuba!☺️??